Gledali ste Discovery show ‘Deadliest Catch’?  Ja sam  ga osobno pratila kroz nekoliko sezona, i kontinuirano pokušavala da razumijem na koji način kapetan I njegova posada uspjeva da provede tih  nekoliko zimskih  mjeseci na tako nepredvidivom, uzburkanom moru. Ponekada valovi budu tako visoki da u trenutku I brod nestane pa onako ‘teško’  jedva uspijeva  da se održi,posada skoro pa pada u more  no ništa , pa čak ni takvo nemilosrdno more ih ne može omesti da ispune svoju dnevnu kvotu ulova morskih rakova ili globalno poznatih pod imenom crabs. Da, upravo crabbing ili lov na morske rakove je I jedan od najopasnijih poslova u Americi, posao koji zna imati I fatalne slučajeve, a i ozbiljne ozljede. No, dobra vijest je da ova vrsta posla godinama postaje sigurnija a i profitabilnija kada u prosjeku običan član posade može zaraditi i preko 15.000 USD mjesečno…
I naravno, planirajući put za New York, željela sam da baš u tom gradu probam autentičnu američku hranu, ali da to bude morska hrana, a i da atmosfera toga mjesta bude ‘drugačija’. Brooklyn Crab NYC mi se učinio jedno od mjesta  na mojoj ‘must seen’ listi, i gle, baš tu možeš kušati američku morsku deliciju Alaskan crab odnosno morske rakove sa Aljaske, upravo ulovljene na brodovima  kao u show-u ‘Deadliest  Catch’!
Brooklyn Crab je smješten u dijelu New York-a poznatim pod nazivom Red Hook, koji je nešto više izoliran dio toga ogromnog grada, okružen vodom sa tri strane  sa predivnim pogledima na Statue of Liberty I na luku koju lokalno zovu ‘the Back’, koja je sve do polovice 20. stoljeća bila I jedna od najprometnijih luka , jer upravo do toga razdoblja je I shipping bio I najznačajniji dio NYC industrije. Brooklyn Crab je tipični seafood shack ili što bismo mi preveli restoran morskih delicija na otvorenom gdje nema sofisticiranih rashladnih uređaja nego razina rashlađenosti će ovisiti o vanjskoj temperature a onako lagani dojam povjetarca će omogućiti mnoštvo visećih ventilatora, koje možete vidjeti na jednoj od mojih slika. Atmosfera restorana , po meni, karipska, opuštena, mjesto gdje ne možete napraviti rezervaciju nego svoje mjesto čekati , pa I  preko sat vremena., ali uživajući u nekom koktelu donjeg dijela ovoga seafood shack-a. Jedino ako dolazite u grupi od 12 ili više možda , eventualno, možete napraviti rezervaciju te odmah sjesti na gornji ‘deck’ restorana i uživati u predivnim pogledima na Statue of Liberty, Manhattan u daljini  kao i luku ‘the Back’.
Osoblje Brooklyn Crab-a kao I restoran, opušteno, odmah vam naprave atmosferu kao da se znate godinama I naravno upute vas u tehniku jedenja Alaskan crabs , morskih rakova sa Aljaske. Taj dan smo na ručku bili samo moj suprug I ja, no htjeli smo isprobati mnoge delicije ovoga restorana od kojih bih izdvojila  Alaskan Crab Royal- jednostavno na pari kuhani gigantski morski rak  te Jumbo Lump Crab Cakes , slično poput naših polpeta od hobotnice ali se ove peku u pećnici, jako sočne I mekane i servirane sa citrusnim coleslaw I Cajun aioli. Vinska karta nije prevelika te služe samo dvije vrste vina – italijansko bijelo i crno, izvrsno, cijenovno vrlo prihvatljivo (kao I ostala hrana restorana) i što je najvažnije tako dobro komplementira izvrsno pripremljenu hranu, koju možeš da jedeš, jedeš…  I na kraju sve zasladiš sa apple pie a la nona – domaći yummy kolač od jabuke..
Nakon tako dobrog gastronomskog užitka vrijedi malo prošetati do decka-a gdje stoje NY Water Taxi koji će vas, ako tamo budete vikendom,  besplatno odvesti do the South Street Seaport na Manhattan, te tijekom vožnje napraviti par fotografija sa Statue of Liberty u background-u i mahnuti još jedanput cool i funky Brooklyn Crab-u do idućeg susreta…

Za više info kliknite na  www.brooklyncrab.com

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?