Sjećate se scene  iz filma  ‘Sex and  the City’ , kada Carrie Bradshaw and Mr.Big imaju glamuroznu pripremnu svadbenu večeru u vrlo ‘fancy’ kineskom restoranu? Ja se iste ne sjećam jer nisam gledala film , iako tu i tamo bih serijal u kasnim satima i ponekada pogledala da se opustim i uživam u glamuru New York-a.

Ali eto, u potrazi za kulinarskom destinacijom New York-a ( i  proučavanjem mnogobrojnih opsežnih recenzija raznih restorana NYC)  koju  bih  trebala upamtiti po svojoj posebnosti, rezervirala sam Buddakan NYC ( i to par mjeseci prije odlaska). Tek  kada sam naručivala jelo, super raspoložen konobar mi savjetuje da probam edamame dumplings , poznate kao jedne od omiljenijih  u filmu  ‘ Sex and the City’.

P6290285_800x599

Edamame dumplings

 

Oops , tako saznajem da upravo jedem u restoranu  gdje je isti film sniman. Buddakan je favoriziran od mnogih kritičara dobre hrane i to je bio jedini razlog zašto sam ga i odabrala. Kada stignete u 75 9th Avenue, došli ste ispred Buddakana, čiji vanjski izgled priliči više nekoj vrsti dobroga skladišta negoli ultra modernom i trendy restoranu. Ali kada uđete unutra, dojam je totalno drugačiji, ulazite u ultra moderan prostor prepun Azijskih dekora, ima čak i dio gdje jedna velika knjižnica sa stotinama knjiga.

Prvi dio restorana čini koktel zona ( tako bih je nazvala), moderna, jako, jako bučna ali i jako, jako  tamna. Ako imate problem sa vidom, preporučujem da obvezno ponesete svoje naočale za vid , iako ne obećavam da i sa njima ćete sve dobro pročitati. Lista koktela je izvrsna , ali svi dolaze sa  tako jako puno leda, te moj savjet da unaprijed tražite da ga stave manje!  Moj izbor koktela je bio Elevation – kombinacija afričkog ruma,đumbir likera , goji bobica i meda, koji mi se učinio dobar, ali sam se ‘borila’ sa količinom leda da ga osjetim.  Koktel ili bilo koji drugi aperitiv odmah plaćate, kao da ste došli u bar a ne da nastavljate večerati, čudno, ali očito da tako funkcioniraju!? Ovaj mali ‘break’ kada uđete u Buddakan je odista dobra ideja, jer se lagano navikavate na buku koja će vas pratiti cijelu večer. Restoran je podijeljen u više nivoa, te sa razine bara prema dolje vidite jedan ogroman stol koji prima 36 ljudi(mislim?) te iznad  nekoliko ogromnih  elegantnih lustera  i nekoliko manjih stolova uz sami  zid.

P6290294_800x599

Spicy black bean lobster

 

Da,  to je setting iz filma’ Sex and the City’. No, ja sam ipak odabrala’ mirniji’ dio restorana , karakteriziran tamnim stolovima i crvenim, plišanim dekorom. Ali i  dalje kao i u baru, morate se navikavati na mrak( kao što ćete vidjeti na mojim fotografijama) i na buku koja dolazi sa svih strana. Interesantno mi je bilo da su moji ‘susjedi’ bili očito iz samoga New Yorka, jer su i sa jedne i sa druge strane svi pričali o istome- o nekretninama i cijenama i kako se preseljavaju iz jednoga dijela u drugi( nemoguće da ih ne čuješ jer svi toliko  glasno komuniciraju  da bi se čuli međusobno, a stolovi su tik jedan uz drugoga).  Glasna glazba, fenomenalan dekor, mrak, mnoštvo ljudi / činilo mi se ponjaviše Njujorčani i nešto turista NYC bi ukratko opisali Buddakan.

P6290287_800x599

Chilli rock shrimp

Eh , sada kada  sam  vas , nadam se,  malo uvela u atmosferu Buddakana, glavni dio dolaska je naravno hrana i  jelovnik. Buddakan služi modernu  kinesku hranu, slično lancu poznatog restorana Hakkasan, o kojemu ću vam kasnije govoriti , i koji se btw uskoro otvara i u New York-u.

P6290286_800x599

lobster egg rolls

Jelovnik je odista bogat te svatko može naći za sebe ono što voli, bio nevegeterijanac, vegeterijanac ili vegan. Moj suprug i ja smo odabrali ono po čemu su i poznati- edamame dumplings – napravljeni od zelenog sojinog  graha, lobster egg rolls- rolice od jastoga, crab and lobster dumpligs- dumplings od morskih rakova i jastoga, chilli rock shrimp- slično kao tempura od kozica sa đumbirom( isto jelo služe i u Morimoto – sestrinski restaurant o kojemu ću vam pisati drugom prilikom)  lobster fried rice-  pržena riža sa jastogom, tajlandskim bosiljkom i šafranom, glazed Alaskan black cod- oslić  sa Aljaske marniriran u miso marinadi, spicy black bean lobster- jastog sa ljutim crnim grahom, i moje  uvijek omiljenje sugar sneap peas – vrsta zelenih mahuna sa divljim gljivama i soja tapioca.

Impresija? Ukusna i svježa hrana, koja dolazi ‘munjevito’ brzo, čim ste pojeli jedno jelo odmah dolazi drugo. Kada rezervirate restoran odmah vam kažu koliko vremena imate za vaš večernji gastronomski užitak u Buddakanu, no ako naručite slično kao i ja, uz još dobru bocu vina , e  onda vam nitko ne govori da je vrijeme isteklo , i da je stol već bukiran?.  Buddakan je definitivno jedno drugačije gastonomsko iskustvo , za koje mi je drago da sam doživjela jedanput, a drugi put možda. Kao što rekoh na samom početku cijeli koncept je sličan Hakkasan  Michelin star restoranu , koji je po meni mnogo bolji ali za razliku od Buddakan NYC mnogo i skuplji. Buddakan nije u usporedbi sa vrhunskim europskim restoranima preskupo gastronomsko odredište, naprotiv cijenovno vrlo O.K. s obzirom na njegovu reputaciju i činjenicu da si u spotlightu gastronomske scene New York-a! Uz jela i  atmosferu  iz Sex and City  dijelim sa vama par mojih fotografija iz Buddakan NYC a želite znati više posjetite www.buddakannyc.com

 

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?