Restoran gdje vam vilica i nož nisu potrebni, nego samo uigrani prsti…

Iako je London poznat kao svjetska top kulinarska destinacija, gdje možeš probati bilo koju kuhinju svijeta, ipak nisam do Amerike probala etiopijsku hranu iako sam u Londonu živjela dugi niz godina.
U mojim pripremama i potrazi za top gastonomskim odredištima Washingtona gdje je jelo i ambijent drugačiji, restoran Dukem mi se učinio nezaobilazan. I, odista s pravom!
Već dugi niz godina ovaj restoran dobija nagrade i priznanja kao najbolji etiopijski restoran u Washington D.C., a popularan je i širom Amerike.
Nalazi se preko puta poznatog Ben’s Chilli Bowl-a o kojemu sam ranije pisala i kada stanete ispred njega , baš se i ne čini kao da ćete doživjeti poseban gastronomski užitak. Svojim vanjskim dekorom sigurno vam neće upasti u oči, osim ako niste već upoznati kakav restoran posjećujete. Unutrašnjost više sliči nekom starijem engleskom pubu sa velikim šankom i televizorom na zidu, gdje na samom ulazu služe self service hranu odnosno fixed menu. Moja obitelj i ja smjestili smo se tik uz prozor i ipak se odlučili za regularni jelovnik. Ispred našeg stola u posebnom dijelu restorana stajao je jedan veliki stol na kojemu su izloženi brojni trofeji koje je Dukem zaslužio, a na zidu su izvješena brojna priznanja. Odlučili smo se da probamo škampe, a moj je sin odabrao junetinu. Dok smo čekali jelo, poslužili su nam mnoštvo svježeg izrezanog povrća, a pošto je dan bio tako, tako sparan, moj suprug se odlučio ohladiti etiopijanskim hladnim pivom, muški!!! Kako nas je taj dan naš sin napuštao da se pridruži GYLC i znala sam da ćemo se vidjeti tek nakon nekoliko tjedana, meni je trebalo nekoliko piva :), ali sam ga samo malo probala iz znatiželje. ‘Tugu’ sam zalila hladnim napitkom od đumbira (na slici mi se i vidi onako pomalo tužan izraz lica).
Da, u ovome restoranu možete zaboraviti na vilicu i nož. Samo dobro operite ruke i jedite lokalno, prstima. Restoran je pun Etiopljana koji tu dolaze i jedu obiteljski, a hrana im se servira na jednom ogromnom pladnju koji svi zajedno dijele, slično Mediteranu
E, prvo donesu jednu veliku palačinku od heljde na koju stave svježe izrezanu salatu , te nestanu, a pitaš se da li je to predjelo ili što već?! No nakon samo par minuta dolaze sa vrućim gusanim posudama u kojima cvrče škampi i junetina i sa extra tanjurom sa još palačinki. U onaj već donesen tanjur sa heljdinom palačinkom i salatom , pažljivo izokrenu sadržaj iz gusanih zdjela i kažu da sada otkineš prstima komad palačinke tek onoliko dok možeš zahvatiti hranu iz tanjura. Baš zabavno a ukus? Fantastičan!! Osjećaš koliko je salata hrskava, mirisna, škampe svježe i dobro onako ‘very spicy’ začinjene na etiopijanski način, a sve ovo te ‘tjera’ da sve više i više otkidaš taj komad palačinke….no ona prva koju sam spomenula na početku ostaje za kraj jer, dok komade druge palačinke jedeš prstima, sadržaj sa vrha ova prva samo upija i upija sadržaj iz gusane tave i sok salate te je ona i najukusnija.
Vlasnici restorana Dukem imaju farmu van Washington D.C. i sve uzgajaju organic, te se isto služi u restoranu, a svi začini dolaze specijalno isključivo iz Etiopije. Ako nekada posjetite Washington D.C. i vozite se taksijem, većina vozača će znati za ovo gastronomsko odredište i zasigurno vam ga i preporučiti. Vjerovali ili ne, skoro svaki taksist koji nas je vozio je baš porjeklom iz Etiopije!! Nisam do tada ni znala da je njihova zajednica tako velika u ovom dijelu Amerike.
Restoran Dukem je zasigurno jedno posebno gastronomsko odredište , ali po meni baš idealno za ručak, tako da možeš dobro istrošiti kalorije iz palačinki šetnjom po ovom prelijepom i čistom gradu !!! 🙂

Za više info http://dukemrestaurant.com/

 

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?