Kada me je prije 20 godina suprug odveo na večeru u japanski restoran Matsuri, smješten u jednom od najljepših dijelova Londona Mayfair , jedino što sam tada mogla reći je bilo wow, wow, wow  i thanx, thanx, thanx!

Večera u prepunom japanskom restoranu , gdje svi gosti su smješteni jedan do drugoga, oko stola Teppan yaki, gdje chief kuha tvoju večeru ispred tebe, služi  je u tanjure i sve vrijeme komunicira sa gostima na jedan nenametljiv i interesantan način te vas uvuče u atmosferu  tradicionalnog japanskog objedovanja.  A sve opet funkcionira tako ležerno, brzo, i što je jako važno u prepunom restoranu gostiju i dalje možeš komunicirati i uživati u jelu i društvu  u potpunom miru ( godinama  mi nije bilo jasno kako to ovaj restorana uspijeva) 🙂 Čim sjedneš,  par ljubaznih Japanki odmah ti vežu ubrus oko vrata zakačen srebrnastim lancem i spremni ste naručiti jelo i piće.

   Seafood teppan yaki, egg fried garlic rice

Seafood teppan yaki, egg fried garlic rice

Ove godine Matsuri slavi 20 godina, a meni se čini kao da sam jučer bila tamo po prvi puta. Od tada sam bila čest gost Matsuri-ja , a  i moj sin Arnie sa  nepunih  mjesec dana prvi je puta posjetio ovaj, i danas njemu najomiljeniji, japanski restoran. Naravno, do danas se otvorilo toliko novih japanskih restorana u Londonu ali davne 1993. kada sam i ja bila tamo po prvi puta, Matsuri je uveo totalno drugačiji koncept načina jedenja na Londonskoj gastronomskoj sceni  i od tada svjedočim sve većoj popularnosti  japanske  kuhinje. Kada sam došla u Zagreb i uskoro vidjela Takenoko,  bilo mi je odista drago da i dalje moja obitelj i ja imamo mogućnost izlaska u japanski restoran. Naravno da je trebalo proći više od 10 godina da azijska kuhinja dobije i kod nas  na popularnosti no, nažalost, ni danas još nemamo tradicionalni koncept japanskog načina prehrane nego se jelovnici vrlo često prilagođavaju lokalnoj kuhinji:)  Uz Matsuri me vežu mnoge uspomene; od rođendana, drugih proslava, večera sa našim roditeljima , od kojih neki danas, nažalost, nisu više s  nama.

Arnie

Arnie

I danas kada odem u London, moj sin će najčešće odabrati Matsuri ( iako kada smo živjeli stalno u Londonu bi birao   Blue Elephant) za proslavu rođendana i uvijek tražimo da nam kuha isti chief Austin , kojega ćete vidjeti na mojim slikama i koji do danas poznaje mnoštvo naših prijatelja, rodbine  od koji su mnogi i iz Hrvatske.  Jelovnik je tipičan japanski , od sushija, sashimija, miso soup, razne vrste mesa , ribe, tofua….od kojih je većina ili organskog ili poznatog porijekla. Vjerovali ili ne , nakon toliko godina ja i danas naručujem uvijek isto  – California Roll, Salmon roe, Flying Fish roe i za mene najukusniju miso soup. Nakon toga seafood teppan yaki ( morski plodovi pripremljeni na teppan yaki stolu ispred vas) sa egg fried garlic rice ( riža sa jajima , češnjakom i soja sosom , spremljena isto na stolu teppan yaki) i japanese pickles što je verzija japanskog ukiseljenog povrća.  Nemojte napustiti Matsuri a da ne probate Fireball Ice Cream- jer  niti jedna večer ne bi  bila posebna bez ananasa, sitno nasjeckanog koji  se priprema na teppan yaki stolu  uz  komad sladoleda od vanilije. No čekajte, finale večere je kada se  ugase sva svjetla i onako u mraku , chief flambira sladoled sa ananasom i kada vidite veliki plamen u mraku, ne možete a da ne zaplješćete chiefu, i to ne samo tvoj j stol nego i svi okolni.

IMG_0147

Chef Austin

Matsuri nije jeftin restoran te za njega morate biti spremni platiti, kao i za većinu top Londonskih restorana. No, ako se slučajno zadesite u Londonu tijekom Božićnih praznika , naročito ako ste tamo tijekom Badnjaka, Matsuri uvijek ima poseban jelovnik za ovaj praznik i to jako bogat a i cijenovno vrlo prihvatljiv. Ako imate party od 10 ili više, možete rezervirati private room gdje u totalnoj privatnosti možete proslaviti Badnjak ili neki drugi za vas poseban event.
Našem dragom chiefu Austinu ( kojega ćete i vidjeti na fotografijama u akciji sa njegovim oštrim noževima) i ostalom osoblju restorana želim mnogo uspješnih godina!

HAPPY 20th BIRTHDAY MATSURI!

www.matsuri-restaurant.com

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?