Što je to intolerancija na hranu ?

Danas se  susrećemo sa povećanim brojem osoba sa intolerancijom na neku vrste hrane.
Osobe sa intolerancijom na hranu nisu u mogućnosti da probave određenu vrstu namirnice što rezultira osjetom napuhanosti, abdominalnim bolovima , vjetrovima, povraćanjem, proljevima, glavoboljom, opstipacijom i  kroničnim umorom.
Ovo stanje se,  za razliku od alergije,   javlja satima , a ponekad i nekoliko dana nakon  što smo konzumirali određenu hranu.
Problem je, najvjerojatnije, u nedostatku ili defektu enzima potrebnog da bi se probavila određena vrsta hrane. No, dobra vijest je da intolerancija nije tako opasno stanje kao alergija, iako je simptomatologija vrlo slična.
Intolerancija na određenu vrstu hrane se najčešće desi kada smo tu istu vrstu hrane prekomjerno jeli ranije, primjerice mlijeko, mliječni proizvodi,  glutenske proizvode poput kruha, tjestenine … što dovodi do preopterećenja probavnog sustava. Ako ovo dodatno  kombinirano sa povećanim stresom, jedenjem na brzinu, stalnom užurbanošću, a tijelo ne probavlja efektno kada smo pod stresom, onda je jasno zašto je i intolerancija  na hranu u porastu. Stoga, kao preventivna mjera da ne biste postali  intolerantni na neku vrstu  hrane je da jedete raznoliko  i da naravno, ako je moguće,  minimizirate  stres!!!

Kako se testirati?

Danas se putem raznih testova može ustvrditi da li imate alergiju ili intoleranciju na hranu  kao što  se može ustvrditi i stupanj alergije na određene vrste namirnica. Ispitivanja pokazuju da testovi ponekada mogu imati dosta varirajuće rezultate.
Kada odlazite na testiranje vrlo je važno da prethodno niste pili nikakvu vrstu alkohola jer to može dovesti do pogrešaka testa – alkohol je poznat da narušava integritet probavnog sustava!

Jedan od najboljih načina da ustvrdite da li imate alergiju ili intoleranciju na određenu vrstu hrane  je eliminacijska  dijeta – u ovom dijeteskom programu eliminirate onu vrstu hrane za koju se zna da najčešće izaziva alergijske simptome( naravno da dodatno mogu pomoći i krvni  alergijski testovi). To su pšenica, mlijeko , šećer, alkohol, čokolada , jaja, umjetne boje, orašasti plodovi, kava, citrusno voće, rajčica, bobičasto voće- jagoda, malina, te čak i jabuke a i riba. Moje iskustvo sa pacijentima  pokazuje da često hrana koju tijelo ‘traži’  i izaziva probleme, stoga razmislite šta vam se to najviše jede!
Prije nego se odlučite za eliminacijsku dijetu, važno je da se posavjetujete sa stručnom osobom, naročito ako imate zdravstvene probleme koji nisu u svezi sa intolerancijom ili alergijom na hranu.
Ako su vam propisani lijekovi koji sadrže umjetne boje, tragove laktoze ili pšenice, na koje možete biti alergični, vrlo je važno da se posvjetujete sa liječnikom i vidite da li postoji alternativa takvih vrsta lijekova, a i pripravaka ili možda u tečnoj formi. No nikada sami nemojte prestati uzimati  sintetsku terapiju bez dogovoora sa svojim liječnikom!
Kada kupujete hranu uvijek dobro pročitajte i najmanje sastojke na poleđini proizvoda jer se možda baš tu  krije alergen!

Generalno  preporučujem da se ‘sumnjiva’ hrana ne jede 3 do ,idealno,  6 mjeseci,  te da se ponovno nakon toga  razdoblja  postepeno uvodi , principom rotacijske dijete. Nakon ovog razdoblja najvjerojatnije bilo kakvo’sjećanje’na lošu reakciju organizma na tu određenu vrstu hrane će nestati, što će pokazati rotacijska dijeta kada sumnjivu hranu rotiramo te se ona jede svaka 4 dana čime umanjujemo nakupljanje alergen-antitijelo kompleksa.
Ako tijekom eliminacijske dijete  počnete značajno gubiti na težini , trebali bi se posavjetovati sa stručnom osobom, jer vam možda nutritivni  program nije dobro kreiran.!!!

 

Namirnice i eliminacijska  dijeta

 

               Dozvoljena hrana                  Nedozvoljena hrana
Meso piletina, divljač, puretina, svinjetina, junetina  dimljeno meso, šunka, meso iz konzervi, kobasice te ostali gotovi mesni proizvodi
Jaja moguće alternative sva jaja, te sve što sadrži jaja
Ulja maslinovo, suncokretovo miješana ulja, maslac, margarin sa dodatkom mlječnih proizvoda, sezamovo ulje
Žitarice kukuruz, riža,zob,heljda, njihovo brašno, krumpirovo brašno pšenica i sve što je sadržava
Mlijeko bademovo mljijeko, sojino mljijeko, rižino, mlijeko, zobeno mlijeko kravlje, ovčje i kozje mlijeko
 Riba  sve vrste riba
 Povrće sve vrste povrća i mahunarki instant pire i drugi instant povrtni  proizvodi te njihove suhe varijante
 Voće sve osim zabranjenog citrusno i bobičasto voće, kivi
 Salate  sve osim zabranjenog rajčica, avokado
 Pića svježi sokovi od dozvoljenog  voća, čaj od kamilice, minte, đumbira, mineralna i soda voda  sok od rajčice i citrusnog voća, kava, alkohol osim bijelog ruma i votke, gazirana voda i napitci

Kako  da sami otkrijete da li ste intolerantni na određenu vrstu hrane

1. Izmjerite svoj puls- to učinite kada ste u potpunosti relaksirani.
2. Najmanje 14 dana izbjegavajte hranu za koju sumnjate da izaziva simptome intolerancije  – primjerice  pšenićne proizvode.
3. Nakon toga razdoblja  pojedite  namirnicu koju ste izbjegavali ali samu nju  bez dodataka druge vrste hrane- primjerice  samo kruh.
4. Nakon toga , izmjerite puls i  to 15, 30, te 60 minuta nakon što ste pojeli kruh. Pokušajte da ste što više relaksirani!
Ako se Vaš puls poveća za  10 otkucaja u minuti- u odnosu na Vaš normalan puls ,vrlo je vjerojatno da kod vas postoji osjetljivost na tu vrstu namirnice.

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?