Najnovije istraživanje, objavljeno prije par dana, dolazi iz Roterdama i sugerira da unos tri kave na dan umanjuje rizik od zaboravnosti. Četvorogodišnje istraživanje je pokazalo da unos 3 do čak 5 kava na dan može umanjiti rizik od Alzheimerove bolesti za 20% . Čini se da su kofein i polifenoli iz kave odgovorni za zdravstveni benefit pijenja kave i to tako što preveniraju formiranje plakova i čvorova u mozgu koji su odgovorni za gubitak pamćenja.
Ove dvije super tvari iz kave sprečavaju pogoršanje funkcije stanica u dijelu mozga odgovarnog za pamćenje.
No, najnovije istraživanje potvrđuje da mediteranska prehrana tijekom života igra značajnu ulogu u održanju zdrave kognitivne funkcije.
Najnovija saznanja o prevenciji ove teške bolesti iznešena su na Alzheimer Europe annual conference u Glasgowu, održanoj prošlog mjeseca.
Samo u Velikoj Britaniji 850.000 osoba ima demenciju od kojih čak 60% kasnije oboli od Alzheimerove bolesti. Tretman ovakvih bolesnika državu košta visokih 26.3 biliona GBP što potvrdjuje da smo odista ‘zakoračili’ u novu eru medicine kada mnoga akutna i kronična stanja možemo prevenirati najjednostavnijim i najekonomičnijim lijekom danas, a to je HRANA.
No, zapamtite da nije svaka kava kava! Važan je i metod spravljanja, te kada spravite kavu koja u šalici ostavlja talog, velike su vam šanse da ćete tako u tijelo unijeti kafesterol- tvar koja podiže trigliceride. Najbolji odabir bi bila filter ili espresso kava.
Ovo su i bili razlozi da sam i osobno u moj Doctor Nutrition Bar, čije otvaranje očekujemo uskoro, uvrstila upravo bio filter kavu, te tako minimizirala unos ksenoestrogena. Više o kavi možete pročitati u nekim textovima već objavljenim na www.lejlakazinickreho.com

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?