Vjerujete li da ne možete započeti dan bez kave, odnosno da je kava prva stvar koju ćete konzumirati nakon što se probudite? Mislite da je kava jedini način za razbuđivanje? Da li ste u pravu? Da, dijelom ste u pravu jer jutarnja kava će pojačati otkucaje srca, “probuditi” mišiće, suziti krvne žile – jednostavno rečeno, postaviti će tijelo u stanje stresa! Ali što ako se već nalazite pod stresom i to ne zbog kave već iz drugog razloga? Znate li da će čak popijena kava od dan ranije negativno utjecati na vaš današnji stres što znači da će dodatno pojačati Vašu uznemirenost!

Znači li ovo da pijenje kave nije preporučljivo? Ne, naprotiv, u skorije vrijeme saznajemo da kava pozitivno utječe na naše zdravlje i to na zdravlje jetre, kao protektor od dijabetesa, a posljednja istraživanja povezuju je i kao preventivu od Parkinsove bolesti!
Način na koji spremamo kavu utječe hoće li taj crni napitak imati štetno djelovanje po zdravlje ili ne. Nefiltrirana kava je ona koja vam dugoročno može izazvati povišenje krvnih masti i to zbog tvari kafesterol koji se nalazi u talogu šalice nefiltrirane kave. Stoga, ako birate kavu neka to onda bude dobra italijanska espreso ili kava iz filter aparata! Kada god pijete kavu s mlječnim dodacima, imajte na umu da dodatak šlaga odnosno vrhnja pojačava vaš dnevni kalorijski unos kao i unos masti.

Zaključak:

Maksimalno 3 kave na dan neće vam naškoditi ali ne prakticirajte veći unos. Kava kao prva stvar ujutro svakako nije preporučljiva ali nakon nutritivno bogatog doručka zašto ne!!! U danima stresa oprez sa kavom, a ako dnevno pijete četiri ili više kava nesanica, uznemirenost i glavobolje postati će vaša svakodnevnica!

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?