Triptopfan- prirodni prozak iz hrane DA ali NE kao pripravak

Hrana bogata triptofanom:

Pureća prsa na žaru, šparoge, bademi, ekološka junetina, brokula, heljda, oslić, cvjetača, smeđa riža, jakobove kapice, blitva, svježi celer, svježe gljive, jaja, pečeni krumpir u kori, tuna, kozje mlijeko zob, tofu, zelene mahune, sezamove sjemenke, sojin umak, prokulice, nemasni jogurt, pileća prsa na žaru, leća luk, škampi,miso, marelice, divlji losos, razne vrste graha, kvinoja, juneća jetrica, svježi peršin, kuhani patlidžan. Špinat, bulgur pšenica, integralno brašno, janjetina, sir mozzarella, crvena paprika, banane, listovi metvice, rajčica

Zašto ne triptofan kao pripravak?

Triptofan su kao pripravak koristile tisuće i tisuće osoba, sve do 1989. godine, kada je japanska farmaceutska tvrtka Showa Denko proizvela dosta nekvalitetan pripravak triptofana koji je uzrokovao bolest eozinofiliju – mijalgija sindrom (EMS) koji pogađa mnoge organe u tijelu. Njegovi su simptomi suhoća usta, ataksija, ukočenost, opadanje kose, atrofija mišića, tremor, poremećaj vida. Od tog poremećaja oboljele su tisuće ljudi, a njih 37 je čak umrlo. Od tada se zabranjuje prodaja triptofana kao dodatka prehrani, što najviše pogađa tisuće onih koji su tražili spas baš u tom pripravku, čije su doze od 1g dnevno dovoljne za poboljšanje raspoloženja, a 3 g dnevno potrebno je za tretman depresije. Triptofan kao pripravak može se dobiti samo na recept isključivo u onim zemljama u kojima je strogo regulirana njegova distribucija, kao primjerice u Kanadi.

Jedino što preostaje je triptofan unijeti hranom uz, kao što sam napomenula, vitamin C zbog bolje apsorpcije. Pažljivim izborom namirnica možete unijeti dovoljne količine te važne aminokiseline jedući jela bogata triptofanom kao što su pečena purica sa smeđom rižom i kuhanim zelenim mahunama, špageti bolonjeze, kajgana od jaja sa zrnatim sirom i kruhom od integralnih žitarica, pileća prsa na žaru, zelena salata s krumpirom pečenim u kori ili stir-fry tofu s mahunama I heljdinim špagetima s miso juhom…! Ali kako je pripravak triptofana još uvijek upitan, ne treba riskirati i uzimati neprovjerene formule nego derivat triptofana sa sličnim učinkom – 5-HTP pripravak!

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?