Štitnjača – razlog što se debljate i kako je reprogramirati

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 1,5 milijardi ljudi na svijetu ima rizik da im štitnjača ne funkcionira pravilno, a najčešće je to zbog nedostatka joda.
Umorni ste, udebljali ste se i teško gubite nagomilane kilograme, osjećate se depresivno, često vam je hladno, imate neredovite stolice, kvaliteta kose se mijenja, ona postaje tanja i mnogo osjetljivija – sve su to simptomi koje većina nas povezuje s procesom starenja, osobito u vrijeme menopauze.
Ali to mogu biti i znaci usporavanja metabolizma jer žlijezda štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona.

Štitnjača proizvodi hormone potrebne za normalan rad srca, djeluje na spolnu želju, mjesečnice, raspoloženje, kao i na funkcije mozga.
Slabije lučenje hormona štitnjače – kod žena je čak sedam puta vjerojatnije nego kod muškaraca, a rizik se s godinama povećava. To je stanje najčešće nasljedno, može ga izazvati slabljenje imuniteta, zbog kojeg onda strada normalan rad tireoidne žlijezde, ali uzrok može biti i manjak joda, neki lijekovi, kirurški zahvati, a ponekad i poremećaj žlijezde hipofize.
Štitna žlijezda je situirana u našem vratu i odgovorna je za brzinu metabolizma izlučivanjem hormona T3- trijodotironin i T4 – tiroksin koji su zaslužni koliko brzo sagorijevamo kalorije i iskorištavamo energiju.

Ako štitnjača luči previše hormona – dolazi do stanja poznato kao hipertireoidizam čije osnovne odlike su mršavost, hiperaktivnost, neplodnost, intolerancija na toplotu, neredovite mjesečnice, problemi sa spavanjem, lomljivi nokti, znojenje, tremor, gubitak kose, očne jabučice prema van i uvećane, ubrzani otkucaji srca.

Ako štitnjača luči manje hormona – dolazi do stanja poznato kao hipotireoidizam koga karakterizira povećana tjelesna težina, poteškoće gubljenja kilograma, lošije iskorištavanje kalorija, problem s plodnošću, umor, depresija, intolerancija na hladnoću, pojačano menstrualno krvarenje, arthritis, suha koža, zaboravnost, umor, otečenost lica, gubitak dlaka na obrvama, povećana vizualno štitnjača, opstipacija, usporeni otkucaji srca .
Osobe kod kojih postoji hormonalni disbalans će najvjerojatnije pripadati jednoj od ove dvije grupe :

1. T4 se ne može efektno konvertirati u T3
2. nedovoljno dobro funkcioniranje pituitarne žlijezde dovodi do nedovoljne proizvodnje TSH – tiroid stimulirajući hormon te štitnjača ne proizvodi dovoljno T4- tiroksina.

Da bi se utvrdilo stanje hormona, najbolje je napraviti krvne pretrage, iako se ponekad blaži oblici hipotireoidizma tako ne mogu ni otkriti. Važno je znati da stres uveliko utječe na funkciju štitnjače tako što tijekom prolongiranog stresa kortizol – stres hormon se povećava a isto smanjuje proizvodnju TSH.
Izmjerite sami tjelesnu temperaturu – BAROV test.
Pokazatelj slabijeg rada štitnjače je blago spuštanje tjelesne temperature i osjećaj hladnoće. Provjerite tjelesnu temperaturu tako da je mjerite termometrom ispod pazuha 10 minuta, odmah nakon jutarnjeg buđenja. Ako je temperatura niža od 36,4 °C, a prepoznajte neke od navedenih simptoma, možda je posrijedi slabije lučenje hormona štitnjače. Vrijednosti mjerenja temperature je najbolje uzimati 3 dana za redom.

ELIMINACIJSKI PROGRAM ZA REPROGRAMIRANJE ŠTITNJAČE na osnovama Mediteranske prehrane

Načela dvomjesečnog eliminacijskog dijetetskog programa koji eliminira namirnice koje štete radu štitnjače

Lista dozvoljenih namirnica i lista namirnica koje bi se trebale eliminirati tijekom dva mjeseca

Primjer dvotjednog bezglutenskog mediteranskog eliminacijskog programa i recepti

Mediteranski stil prehrane nižeg glikemijskog indeksa

Favorizira namirnice bogate nutrientima čiji nedostatak je u direktnoj svezi sa hormonalnim disbalansom i koje imaju pozitivno djelovanje na rad štetne žlijezde

Upoznajte se sa različitim vrstama morskih algi i kako ih pripremiti

Kontraverzno ali samo 3 obroka dnevno i duže razdoblje između večere i doručka

Top pripravci esencijalni za zdrav rad štitnjače i njihova interakcija sa sintetskim lijekovima

Savjeti za tjelovježbu, saznajte zašto je važno vježbati do 70% kapaciteta!.

Klikom na tipku ispod slažete se sa Uvjetima korištenja.

Comments

comments