Prema najnovijem istraživanju objavljenom u prosincu 2010. u magazinu Archives of Dermatology, znanstveni tim iz Brigham and Woman’s Hospital i Harvard Medical School utvrdio je da postoji veza između uzimanja alkoholnih pića i psorijaze. Istraživanje Nurses Study II. uključilo je 82.869 osoba koje su 1991. bile u životnoj dobi između 27 i 44 godine te pratilo količinu i vrstu alkohola koju su pili te pojavu psorijaze. Evo zaključaka istraživanja:

  • Svijetlo pivo, liker, crno i bijelo vino nisu povezani s rizikom od psorijaze.
  • Povećan rizik od psorijaze za 72 posto utvrđen je kod žena koje su tjedno pile 2–3 pića, što je u skladu s ranijim savjetima prema kojima u prevenciji psorijaze treba izbjegavati alkohol.
  • Pokazalo se da pijenje tamnog piva povećava rizik obolijevanja od psorijaze, a za to se smatra odgovornim gluten, kojeg inače nema u vinu i likeru. Gluten sadrže škrobne komponente koje se koriste za fermentaciju piva, što potvrđuje ranije preporuke da se osobama sa psorijazom preporučuje bezglutenska prehrana.
  • Iako je istraživanje provedeno samo na ženama, rezultati su u skladu s ranijim nutritivnim strategijama te ne vidim razlog da ne vrijede i za muškarce!

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?