45 minuta vožnje morem brzim gliserom od globalno poznatog Dubrovnika smjestio se Kobaš–malo uspavano ribarsko mjesto na drugom najvećem poluotoku u Hrvatskoj Pelješcu. Do ovoga mediteranskog mjesta možete doći autom od mjesta Ston ili kako sam već spomenula brodicom. Ako se pak odlučite na vožnju autom, pripremite se na vožnju dosta vijugavim cestama ali uz uživanje u prelijepim pogledima. No, ako dolazite brodom  od strane Mljeta, a puše jako jugo, mljetski kanal iako ne tako dugačak, neće biti baš ugodan, no ulaskom u područje Elafitskih otočja te dalje lijevo ulaskom u pelješki kanal, doći ćete na Kobaš(tako to kažu lokalno) gdje vam jugo neće omesti brodsku ljetnu idilu, ali bura odnosno sjeveroistočnjak zasigurno hoće.

Kobaš je prelijepo mjesto, prepuno mediteranskih  mirisa, tirkizno plavog mora, maslina te i ne čudi da su nekada davno baš na Kobašu proizvodili maslinovo ulje, pa i danas možete osjetiti atmosferu nekih starih, dobrih vremena. Na Kobašu se nalazi stari dvorac u kojemu su očuvani veliki kameni mlinovi  koji su se koristili u spravljanju pelješačkog maslinovog ulja. Ulaskom u Olivum Kobas vratite se godinama unatrag uz priču vlasnice hrvatsko- austrijskog porijekla Sandre, koja će vam pričati  a i pokazati kako se je nekada proizvodilo maslinovo ulje, a i teško da ćete izaći a da ne ponesete sa sobom bar jednu bocu lokalnog ulja. Uz bocu extra djevičanskog maslinovog ulja sam još ponijela i malu bočicu eteričnog ulja pakiranoj u obliku brodice, u kojoj Sandra miješa maslinovo ulje sa mirisnim mediteranskim travama koje je namijenjeno za prirodnu njegu kože ruku.

Kobaš je gastronomsko odredište kako vlasnika brodova tako i onih koji tu dolaze kopnom. Restorani su poredani jedan do drugoga i naravno svi nude dalmatinske, lokalne specijalitete.

No , ako ipak poželite mediteransku hranu ali sa drugačijim ‘twistom’, e onda zasigurno nećete pogriješiti ako odaberete Gastro Mare.
Ovaj restoran posjećujem već godinama upravo zbog toga što baš tu mogu pojesti mediteransku hranu pripremljenu drugačije. Kada kažem drugačije onda mislim da baš u Gastro Mare možete uživati u sashimiju od kirnje uz marinirani krastavac i salsu od lokalne eko rajčice koju će zamirisati premirisnim pelješačkim bosiljkom. Možete uživati i u pasti sa shitake gljivama ali i u kamenicama iz Stona koji su na moj stol došli samo pet minuta nakon branja. Toni ih  svojim brzim gliserom  instantno servira svojim gostima, tik odmah nakon branja.
Toni ili Bjelko, kako ga lokalno  zovu, je Antonio Toni Bjelančić ,vlasnik Gastro Mare restorana, koji zajedno sa svojom partnericom Spomenkom vodi ovaj interesantni, drugačiji restoran smješten na samom moru i okružen mnogim maslinama, ali i ekološkim vrtom prepun rajčica, paprika…i mnoštvom mirisnog mediteranskog bilja, koji se beru i koriste u jelima.
Ono što ovu gastronomsku destinaciju čini  dodatno drugačijom je mladi uigrani tim iz Zagreba predvođem Tadijom, koji svakodnevno kreira različita jela, no koja moraju dobiti’ go ahead’ od Tonija , koji često i sam zna iznenaditi goste tijekom večere ili ručka kada onako “na brzinu” smisli jelo od tek dobivene ribe.
Atmosfera vibrantna, kuhinja šarolika, osoblje čini sve da  vas Gastro Mare  opusti, Tadija odmah  kada dođete dogovara jelovnike ali pozorno prati da li ste zadovoljni dobivenim tanjurima, o, da tanjurima jer ih zna biti po nekoliko … i tako već nekoliko godina Gastro Mare gastronomsku scenu Južne Dalmacije oživljava novim mediteranskim receptima u kombinaciji sa turmericom, gingerom, shitake gljivama, wasabi paste, soja sosom, couscousom…baš onim namirnicama koje i sama često spominjem a i koristim u svojim receptima.
Gasto Mare je restoran, koji po meni, iako ne jeftin, ima dosta razumne cijene, glede i kvalitete i prezentacije hrane. Ako ga pak posjetite morem, vez, struja i voda su besplatni a iznenađenje vas čeka ujutro kada ispred broda vidite već spremljen stol za doručak na kojemu stoji tek pečena focaccia sa svježim ružmarinom i tek spravljena filter kava, naravno gratis za goste Gastro Mare restorana.
Ove godine sam provela par nezaboravnih dana u ovoj opuštajućoj atmosferi te se,naravno, već veselim ponovnom dolasku kod Spomenke i Bjelka. Dok smo onako, opušteno razgovarali jedno poslije podne, Bjelko mi je rekao da ćemo snimiti video i pokazati tehniku  kako lako otvoriti stonske kamenice, ali kako je dan odmicao Bjelko i njegovi gosti iz Australije su se baš opustili, Bjelko zapjevao te na kraju smo svi zaboravili na ovaj moj video za članove DNHC , no nadam se da ćemo ga drugi puta ipak snimiti.
Za više info o Gastro Mare na www.gastromare.com

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?