Trio protiv karcinoma prostate — omega-3, vitamin D i selen

Riblje ulje i omega-3 mogli bi usporiti razvoj karcinoma prostate, i to u tolikoj mjeri da bi osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom mogla proživjeti cijeli svoj životni vijek, dokazali su znanstvenici sa Sveučilišta Wake Forest (SAD).
Vitamin D, odnosno „tableta sunca”, može produljiti život za 9 mjeseci bolesnicima koji je uzimaju zajedno s terapijom, dokazali su znanstvenici sa Sveučilišta iz Birminghema.
Povezanost vitamina D i karcinoma prostate utvrđena je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća te je 1992. godine dokazano da su Japanci manje skloni karcinomu prostate baš zbog većeg unosa masnije ribe koja je bogata vitaminom D i omega-3 esencijalnim masnim kiselinama.
Od tada su brojna istraživanja potvrdila da vitamin D pomaže kod ovog muškog karcinoma. Istraživanja su pokazala da mnoge stanice karcinoma prostate sadrže receptore za vitamin D, što upućuje na to da vitamin D može usporiti njihov razvoj, dok drugi znanstvenici pretpostavljaju da vitamin D usporava djelovanje androgenih receptora koji proizvode muške hormone, a koji se smatraju jednim od uzroka karcinoma prostate.
Uzimanje preparata vitamina D kod muškaraca kojima je dijagnosticiran karcinom prostate čini se odista obećavajućim, po mome mišljenju, daje znanstvenu inspiraciju za daljnja istraživanja. O količinama vitamina D koje treba uzimati najbolje je posavjetovati se sa stručnom osobom!
Uzimanje selena zajedno sa multivitaminima i mineralima može smanjiti rizik od prostate za oko 40 posto, objavio je American Journal of Clinical Nutrition.

Duo biljnih preparata – saw palmetto i pygeum africanum

Saw Palmetto (Serenoa Serrulata) jedan je od najboljih biljnih pripravaka za muški reproduktivni sustav, a već se desetljećima primjenjuje u tretmanu povećane prostate. Još nije razjašnjeno kako djeluje pripravak, ali čini se da su masne kiseline njegova biološki najaktivnija tvar. Stoga je važno izabrati pripravak koji sadrži 45 posto standardiziranih masnih kiselina jer mnogi pripravci na tržištu ne sadrže dovoljno biološki aktivnih tvari. Istraživanje predstavljeno Američkom urološkom udruženju pokazalo je da su mnogi testirani brandovi sadržavali čak 15 posto manje aktivne tvari nego što je bilo deklarirano na pripravku!
Danas imamo dovoljno laboratorijskih i kliničkih dokaza da je serenoa serrulata doista važan biljni pripravak za zdravu prostatu, a preporučene dnevne vrijednosti su između 150 i 360 mg, ovisno o tome je li riječ o preventivnoj dozi, benignoj hiperplaziji (stanje prisutno kod čak 80 posto muškaraca starijih od 50) ili pak o karcinomu prostate.
Pygeum africanum drugi je pripravak koji se pokazao djelotvornim kod benigne hiperplazije prostate te je danas toliko poznat u Europi i Americi da je drvo iz kojega se ovaj pripravak priprema (afrička šljiva), podrijetlom iz središnje i južne Afrike, danas na listi ugroženih. Pripravak pomaže i kod nokturije, učestalog noćnog mokrenja. Preporučena doza je od 50 do 150 mg visoko kvalitetnog ekstrakta pygeum africanum. Osim navedenih prednosti, pygeum africanum koristi se i u tretmanu erektilne disfunkcije, kao i muške ćelavosti. Kao i kod pripravka saw palmetto, važno je da se prije primjene ovog pripravka posavjetujete sa stručnom osobom!

Comments

comments

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Prijava

Registracija | Izgubili ste lozinku?